Ahad, 5 Julai 2009

Betul Juga 14 : Jangan lupa al-Quran atau jangan lupa hadis....???

Sejak akhir-akhir ini, apa yang kita saksikan semakin banyak pertandingan lagu atau nyanyian. Tidak kiralah samada akademi menyanyi atau pertandingan lagu bagi muda-muda, termasuk orang tua hatta bagi anak-anak seawal darjah 5, yang semakin banyak tumbuh bak cendawan lepas hujan.

Kini muncul pulak, rancangan baru antaranya "Jangan Lupa Lirik" dan banyak lagi. Cuba perhatikan rancangan ini secara tidak langsung menyuruh masyarkat kita hafal lagu.. Betul tak..???

Rancangan ini secara tidak kita perasan, secara halus membuat masyarakat jadi penghafal lagu. Memanglah rancangan itu tidak memaksa kita suruh tengok rancangan tu tapi sudah menjadi kebiasaan orang kita suka menonton hiburan. Bagi aku kalau hiburan ini tidak diadakan beberapa guide line, tidak mustahil lama-lama masyarakat kita akan jadi seperti masyarakat Indonesia yang terlalu mengagungkan artis.

Cuba bayangkan, siaran SCTV di Indonedia seawal jam 6.30am telah ada rancangan permintaan video klip lagu. Pagi-pagi dah ada hiburan. Tu tak kira lagi rancangan lepas tu, rancangan Kasak-Kusuk, kiranya macam rancangan Melodi la.. Bila aku kat Indonesia, muntahlah tengok hiburan ni terlalu banyak dengan hiburan tak campur konsert malam dari jam 9pm sampai 1pm...em.........

Bagi hiburan di Malaysia ini, perlu ada yang bertanggungjawab untuk memantau bagi ia tidak terlalu keterlaluan yang amat sangat, ini kerana ketika Tunku Abd Rahman nak sangat merdeka dari British, beliau nak anak bangsa dia berjaya serta menaikkan martabat agama serta bangsa, dan niat beliau bukan nak Malaysia melahirkan artis yang terlalu banyak. Antara pihak yang berwajib dalam memantau adalah:

1. Ulama'ulama' perlu tegas memantau serta melarang.
2. Kerajaan perlu memantau siaran Tv serta konsert, kerana kerajaan mempunyai kuasa untuk menghalang.
3. Ibu-bapa bagi memantau siaran tV serta penggunaan internet anak-anak di rumah.
4. Iman individu masing-masing.

P/s : Kalau pihak tV or kerajaan or mereka yang berkuasa, adakanlah jangan lupa al-Quran ke tak pun jangan lupa hadis ke tak pun jangan lupa sunnah ke atau sebagainya..emmmmm..

Allahua'lam.
al-Haqir ila robbihi
ibnumaulub
11.11am
5-7-2009
Rembau


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails