Khamis, 24 November 2011

Peringatan Bagi Orang Yang Lalai 4 : Pengharapan dari rahmat Allah.Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah r.a beliau berkata :

" Aku mendengar Rasullah s.a.w bersabda ; ' Sesungguhnya Allah memiliki 100 rahmat, satu daripadanya Allah telah turunkan dan dibagi-bagikan kepada jin, manusia, binatang dan serangga. Dengan rahmatNya yang satu itu juga, para makhluq saling mencintai dan menyayangi, dan dengan rahmatNya yang satu itu juga haiwan liar mahu menyayangi anaknya. Adapun 99 rahmat lagi , Allah akan berikan kepada hamba pilihanNya nanti "..

Maksud rahmat?

~ rahmat @ rahmah bermakna kasih-sayang.

Allah s.w.t amat menyayangi kita. Telah dijelaskan dalam al-Quran al-A'raf : 56, " Sesunguhnya rahmat (kasih sayang) Allah sangat dekat bagi orang yang berlaku baik.

Rahmat Allah meliputi segenap pelusuk dalam kehidupan manusia. Bisa kita fahami pada sudut :

1. Rahmat  Allah memberi rezeki
2. Rahmat Allah memberi sakit
3. Rahmat Allah memberi kesempatan hidup
4. Rahmat Allah memberi ilmu

Dan banyak lagi yang tidak bisa kita rungkaikan satu persatu. Ketahuilah setiap yang ditentukan Allah ada rahmat (kasih sayangNya) kepada kita. Cuma akal kita tidak bisa memikir setiap hikmah yang berlaku.

Apa-apa pun, rahmat Allah yang paling besar adalah memberikan kesempatan hidup untuk kita. Kerna Allah tahu yang kita ini terlalu banyak dosa dan diberi ruang untuk bertaubat. Allahu'lam..

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails