Rabu, 10 September 2008

Betul Juga 4 : Tudung??

Assalamualaikum, pekabar semuanya? Diharapkan bulan-bulan puasa mcm ni takdelah tetiba je kena penyakit gastrik..huhuhu Aku mendoakan agar kesemua sahabat-sahabatku mendapat keampunan dan kemuliaan dari ALLAH sempena bulan yg penuh mujahadah ini..

Pada kali ini, aku ingin mencoretkan 1 benda sahaja. Iaitu tudung.. Mengapa aku memilih benda itu, ha ha.. Sabar na.. Apa yg sering kita perhatikan kalau di Malaysia melalui perpekstif ISLAM, pemakaian tudung dan adalah suatu pemakaian ibadat yang jika di pakai akan mendapat pahala.. Kalau tudung tidak dipakai akan mendapat dosa.. Nauzubillah..

Tetapi realiti yg berlaku hari ini, apa yg aku lihat di Malaysia mahupun di Indonesia tudung hanyalah sehelai kain yg dipakai ketika raya aidilfitri, aidiladha tu pon sekejap je.... Yang selalu kita lihat pemakaiaan tudung ketika kenduri org meninggal ataupun dikenali kenduri arwah, pakai tudung kalau pi kubor, dan yg realiti yg paling benar2 berlaku pemakaiaan tudung hanya di depan keluarga sahaja ketika pulang ke kampung bagi anak2 gadis yg belajar di Universiti yg berada ditengah kota metropolitan..

Tidak kurang dgn itu, ada juga perempuan yg memakai tudung tetapi memakai baju lengan pendek, kadang2 nampak pusat, ada yg lebih lagi sampai nampak seluar dalam, ada yg memakai tudung tetapi tidak menutup bentuk buah dada.. Ada yg juga yg memakai tudung tetapi memakai seluar Jeans yg ketat sehingga menampakkan realiti pebentukkan punggung yg mampu menjatuhkan kopiah2 Pak Lebai..huhuhu

Tidak ketinggalan juga, ibu2 atau nenek yg tidak sedar diri, hanya menunggu seruan sakaratul maut ke tempat yg abadi.. Nak jugak tunjuk yg dia 2 seksi.. ALLAH.....

Apa yg kita herankan, kebanyakkannya apabila ditanya tentang kewajipan memakai tudung dan menutup aurat rata2 mengetahui hukumnya wajib..
JADI di mana kesilapan kita??? Adakah ustaz tidak mengajar hukum dosa dan pahala? Adakah salah ibubapa yg tidak mendidik anak2 mereka, adakah salah masyarakat kerana tidak menegur?? Atau adakah salah iklan2, cerita2 di dalam tV? Atau adakah salah pemimpin yg tidak menjalankan hukum menutup aurat seperti dalam al-Quran?? Atau adakah salah diri sendiri, kerna diri ni jenis tak reti bahasa????

Namun, aku merasakan bahwa ini semua adalah kesalahan kita bersama, seandainya kita melihat perempuan yg seksi, kita hanya melihat dengan mata yg terbeliak, pastu mengutuk dgn mengatakan "nerakalah kau, kalau pakai seksi2 camtu".. Nah apa usaha kita, pernah kita menegur mereka,pernah ke kita doakan supaya mereka dapat hidayah, pernah ke kita membelikan tudung, stokin tangan untuk mereka kemungkinan mereka tak mampu nak beli ke? Sebab tulah, mereka beli pakaian budak2 yg kecil, pasal murah sikit...;P

Kesimpulannya, jgn menunding jari ke arah org lain, akan tetapi perhatikan diri sendiri dahulu.. ingat ALLAH tak pernah soalkan kejayaan kita pada ISLAM, akan tetapi ALLAH menyoalkan apa usaha kita pada ISLAM??? ALLAHUA'LAM...

Akhir kalam, aku mendoakan agar semua sahabat seISLAM mendapat hidayah lagi2 di dalam Bulan Romadhan yg berkat, sambil2 membaca al-Quran kemudian menghayati makna2 nya, cuba melaksanakannya, InsyaALLAH hidup kita pasti diberkati oleh ALLAH..
AMIN ya Robbal a'lamin...
Selamat berbuka, wassalam.....

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails