Jumaat, 11 Mei 2012

Coretan Yang Berkelana 135 : Semadikan daku bersama penghafaz al-Quran.Telah termaktub dalam sejarah Islam, Rasullah s.a.w adalah orang yang pertama menghafaz al-Quran. Kemudian diikuti sahabat-sahabat sampailah sekarang.

Pada era 2012 ini, pondok-pondok, pusat-pusat tahfiz tumbuh bak cendawan selepas hujan. Mungkin masyarakat kita pada hari ini telah menyedari kelebihan orang menghafaz al-Quran.

Cuma yang anehnya, ada juga ibu-ayah yang tidak menutup aurat tetapi menghantar anak mereka ke sekolah menghafaz al-Quran. Mudah-mudahan ibu-ayah mereka diberikan hidayah..Amin..

Alhamdulillah, pada bulan lalu aku direzekikan Allah untuk menjadi pensyarah jemputan di Darul Quran, Jakim. Peluang yang aku dapati itu tidak aku persia-siakan dengan begitu sahaja. 

Ini kerana syafaat @ kelebihan duduk bersama dengan orang yang menghafaz al-Quran adalah terlalu besar disisi Allah.

Dapat bergaul dengan mereka. Sungguh suci muka mereka, perbualannya teratur dan kemas. Bicaranya halus dan lembut. Terasa segar dipagi hari mendengarkan lunakan suara mereka mendendangkan ayat-ayat al-Quran..Subbanallah...

Allah amat menyanjungi orang yang menghafaz al-Quran. Ini kerana menghafaz al-Quran adalah sebuah kurniaan yang tidak semua orang boleh dapat. Ia merupakan sebuah rahmat dari Allah yang diberikan  kepada orang yang terpilih lagi dicintaiNya.

Cuma... Apalah nilainya kalau sekadar menghafaz tetapi :

1. Tidak memahami maksudnya
2. Tidak mengamalkannya
3. Tidak melaksanakannya
4. Tidak menegakkan perjuangan al-Quran
5. Tidak menyatakan hukum yang ada di dalam al-Quran
6. Tidak berdakwah kepada orang lain
7. Tidak menunjukkan contoh teladan yang baik

Semulia-mulia oranga adalah orang yang menghafaz al-Quran dan memperjuangkan segala hukum yang ada didalam al-Quran. Dan dia tidak takutkan kebencian dari pemimpin, masyarakat mahupun rakyat yang dia takutkan hanya Allah s.w.t.. Allahua'lam.~ Kembara Meraih Cinta iLahi ~
al-Haqir ila Robbihi
ibnumaulub
2.57pm
11-5-2012
Darul Quran, Kuala Kubu Bharu

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails