Sabtu, 11 April 2009

Coretan Yang Berkelana 18 : Sebuah Negara Demokrasi.

Alhmadulilah, telah selesai peralihan kuasa di Malaysia. Kini kita mempunyai Perdana Menteri yang baru Dato' Seri Najib. Semoga amanah yang ALLAH berikan kepada beliau dapat dilaksanakan sebaiknya. Seandainya tidak dapat dilaksana menurut sepatutnya amat berat keadaannya pabila di Padang Mahsyar nanti. Nauzubillah.

Pada tanggal 9 April 2009 yang lepas, Republik Indonesia telah mengadakan Pemilihan Umum (Pemilu), (kalau kat Malaysia pilihan raya la) untuk mencari wakil Ahli Parlimen dan anggota Dewan Rakyat, tapi belum lagi Pemilihan Presiden. Alhamdulilah, Partai Demokrat menang, kerna rakyat percaya dengan pimpinan Presiden Republik Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono (SBY). Sepanjang aku kuliah di sini, dan kebetulan ada pulak Pilihan Raya, maka bertambahlah pengalaman dalam hidup aku dan kini, aku lebih mengenal erti demokrasi.


Salah satu parti yang bertanding.


Para penyokong parti yang sibuk berkempen.. Polis tidak menahan mereka, bahkan mengawal lalu lintas serta menjaga keselamatan para penyokong parti.Kereta penyokong Parti HANURA (Hati Nurani Rakyat).Penulis bergambar dihadapan Partai PDI, yang dinaungi oleh Megawati.Tidak kira apa parti pun, bebas berkempen dan keluar didalam surat khabar kerajaan. Indahnya demokrasi sebegini.Surat khabar sebagai jalan bagi berkempen tanpa memilih bulu samada pembangkang ataupun tidak..

ibnumaulub
4.00pm
11-04-2009
Medan

1 ulasan:

Ustaz Amin berkata...

teruskan menulis dan menganalisa. ceritakan suasana tempatan yang orang lain tidak lalui

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails